Na terenach zakładów przemysłu spożywczego istnieje również konieczność stosowania filtrów sterylnych do powietrza oraz filtrów do ogólnych instancji wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych.
W większych zakładach produkcyjnych stosuje się filtry samoczyszczące pozwalające na ciągła filtrację dużych strumieni ciekłych oraz rozwiązań z zakresu uzdatniania wody, zarówno pitnej jak i przemysłowej. Konieczność okresowego czyszczenia urządzeń wchodzących w skład instalacji produkcyjnych wymusza konieczność stosowania układów CIP (cleaning in place, co oznacza czyszczenie urządzeń w miejscu ich pracy).
Większość zakładów produkcyjnych stosuje technikę pakowania żywności w atmosferze zmodyfikowanej (MAP) znacznie zwiększającą okres przydatności produktu do spożycia. Firma ChemTech proponuje w swojej ofercie generator azotu, umożliwiający ciągłą produkcję na terenie zakładu gazowego azotu – kluczowego składnika atmosfery zmodyfikowanej.
Przemysł spożywczy to ogromny obszar zastosowań technik membranowych, urządzeń UV, wkładów i separatorów magnetycznych, filtrów koszowych i wielu innych.