Przemysł spożywczy

Przemysł spożywczy jest prawdopodobnie jednym z największych obszarów zastosowań ogólnie pojętej filtracji przemysłowej. Produkcja praktycznie każdego artykułu spożywczego na odpowiednim etapie wymaga oczyszczenia, bardziej lub mniej dokładnego. W zależności od rodzaju medium filtrowanego oraz wymaganego stopnia jego oczyszczenia dobiera się odpowiednią technikę filtracji.

Szeroki obszar zastosowań na terenach zakładów produkcyjnych znajdują filtry workowe i świecowe. Niektóre z przykładów zastosowań to:

– filtracja wszelkiego rodzaju olejów jadalnych i tłuszczów,

– filtracja napojów alkoholowych,

– browarnie,

– przemysł mleczarski,

– produkcja  cukru z buraków oraz trzciny cukrowej,

– filtracja syropu skrobiowego,

– produkcja żelatyny, pektyny, drożdży, skrobi i wielu innych.

Na terenach zakładów przemysłu spożywczego istnieje również konieczność stosowania filtrów sterylnych do powietrza oraz filtrów do ogólnych instancji wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych.
W większych zakładach produkcyjnych stosuje się filtry samoczyszczące pozwalające na ciągła filtrację dużych strumieni ciekłych oraz rozwiązań z zakresu uzdatniania wody, zarówno pitnej jak i przemysłowej.  Konieczność okresowego czyszczenia urządzeń wchodzących w skład instalacji produkcyjnych wymusza konieczność stosowania układów CIP (cleaning in place, co oznacza czyszczenie urządzeń w miejscu ich pracy).

Większość zakładów produkcyjnych stosuje technikę pakowania żywności w atmosferze zmodyfikowanej (MAP)  znacznie zwiększającą okres przydatności produktu do spożycia. Firma ChemTech proponuje w swojej ofercie generator azotu, umożliwiający ciągłą produkcję na terenie zakładu gazowego azotu – kluczowego składnika atmosfery zmodyfikowanej.

Przemysł spożywczy to ogromny obszar zastosowań technik membranowych, urządzeń UV, wkładów i separatorów magnetycznych, filtrów koszowych i wielu innych.

 
[Głosów:13    Średnia:4.7/5]
Jesteśmy dystrybutorem firm